Beskyttelse mot solen?

Liten gutt med capsHvordan kan du best beskytte deg mot solen på solferie? 

Etter hvert som sola forsvinner her til lands reiser mange nordmenn på solferier til for eksempel Tyrkia aller Thailand. Sol er selvsagt viktig for alle, men kanskje ekstra viktig for oss som kommer fra Norden ettersom vi nærmest er uten i 6 måneder hvert eneste år.

Beskytt deg

Det er også viktigere enn noen gang å beskytte seg mot solen. Før du reiser må du sette deg inn i solstyrken i landet du skal til, og sørg for at du har solkremer med riktig faktor til deg og de du reiser med. Høy faktor betyr høy beskyttelse og det betyr at du kan være lengre ute i solen. Husk også å smøre deg en halv time før du skal ut, slik at du er sikker på at solkremen får full effekt før du går ut i solen.

Skal du være aktiv og tilbringe mye tid på sjøen for eksempel er det ekstra viktig å beskytte seg. Glem ikke at du også kan bli solbrent i hodebunnen! Derfor er det ekstra viktig å ha caps eller annet hodeplagg som beskytter hodet, og gir skygge for solen.

Hudkreft

En annen ting det er viktig å tenke på er at med sterk sol og uv-stråling kommer det også en fare for hudkreft. Du skal ikke være skikkelig solbrent mer enn en gang, før det er en faktisk risk for hudkreft. Så ikke glem hverken hodeplagg eller gode solkremer på ferien!

Øker risiko for ny kreft

Forskerne ved Kreftregisteret har tatt for seg alle norske menn og kvinner som ble diagnostisert med hudkreft mellom 1955 og 2008.
Resultatene viser at disse, langt oftere enn resten av befolkningen, får ny kreft seinere i livet.

Risikoen var særlig høy for de som hadde hatt såkalt plateepitelcarcinom i hud, en form for hudkreft som oftest ser ut som en forhøyning med skorpe i huden. De hadde 90 prosent høyere risiko enn totalbefolkningen for å få en ny kreftdiagnose, mens de som hadde føflekkkreft hadde 50 prosent høyere risiko.