Fri fra hverdagen

Mange som vinner flere millioner i lotto bruker nok mye av pengene på dyre ferieturer, og folk liker for det meste en følelse av luksus på reise til et sted der de ikke har noen forpliktelser. Nordmenn blir stadig mer og mer reisevant, og Gardermoen har nylig blitt utvidet med kapasitet til mange flere hundre tusen passasjerer hvert år.

London er veldig populært å reise til for nordmenn, siden det fra Gardermoen bare tar 2 timer å reise til en av verdens mest betydningsfulle og fascinerende metropoler. Det bor flere mennesker i London enn det gjør i hele Norge, så det er noe spesielt å være i en så stor by som får Bergen og Oslo til å virke som en landsby i sammenligning.

London er en av verdens mest besøkte storbyer, så det er mye for nordmenn å se og gjøre der. Men siden Storbritannia er en øy, er det vanskelig for nordmenn å ta tog dit, selv med tunnelen under Den engelske kanal.

 

Utstrakt reisevirksomhet med fly kan føre til miljøproblemer – både lokalt og globalt

 

Fly går på hydrokarbonbasert drivstoff, og fordi fly er det aller mest brukte transportmidlet til lange reiser blir resultatet store utslipp av gasser som skader miljøet. De store motorene og det høye drivstoff-forbruket sørger for mye mer forurensing enn det en personbil gjør.

Det forskes mye på dette området for å få bukt med forurensingen, siden den økte velstanden til nordmenn gjør at vi har råd til å fly mye. Noen flyselskaper prøver å presse så mange passasjerer som mulig i flyene sine ved blant annet å innføre ståplasser, for mer plass betyr mindre flyreiser, som igjen fører til mindre forurensing.

Det forskes på annet drivstoff enn flybensin, for eksempel biodrivstoff. Det finnes også fly som blir drevet av solenergi, men disse flyene har vanligvis bare plass til noen få passasjer. Det krever mye mer energi å løfte et stort rutefly med over hundre passasjerer opp i luften, og så langt har ikke forskningen kommet ennå.